Ukrainer løser en del af rekrutteringsudfordring

Udgivet 18-12-2023

Det kan være svært at finde nye folk, når der bliver slået stillinger op hos ældrecentret Vellingshøj i Hjørring. En løsning på udfordringen er at ansætte folk med andre nationaliteter. Ifølge afdelingsleder Anette Hastrup spiller det ingen rolle, om de er danske eller ukrainske, så længe de gerne vil og kan arbejde hos dem.

Ukrainske Svitlana Rumiantseva (t.h.) har fået fast job i ét år hos Ældrecentret Vellingshøj i Hjørring. På billedet står hun sammen med Business Hjørrings integrationskonsulent Dalia Sørensen (t.v).

Syrere, indonesere og ukrainere er bare nogle af de nationaliteter, man kan møde blandt de ansatte på ældrecentret Vellingshøj i Hjørring.

På ældrecenteret løser de nemlig nogle af deres rekrutteringsproblemer ved at ansætte borgere, der ikke nødvendigvis er født og opvokset i Danmark. Og det er en stor hjælp for ældrecenteret fortæller afdelingslederen, Anette Hastrup:

“Det kan være svært at rekruttere til vores fag. Vi har rigtig mange nationaliteter og det hjælper os, fordi vi ikke altid kan få de folk, vi nu skal bruge.”

En af de seneste tilføjelser til kollegastaben er ukrainske Svitlana Rumiantseva. Hun har boet i Danmark i lige under to år og har været ansat på ældrecenteret siden november 2023. Indtil videre er aftalen en ansættelse i et år til køkkenhjælp og rengøring 30 timer om ugen.

Hjemme i Ukraine arbejdede hun som planlægger i en restaurant, og kender derfor allerede lidt til arbejdsgangene. Selvom Svitlana ikke har været ansat længe, er hun allerede glad for jobbet:

“Jeg kan lide at arbejde her. Det er et godt sted og jeg har gode kollegaer,” siger hun.

Udfordringerne løses i fællesskab

Ifølge afdelingsleder Anette Hastrup, så er der ikke de store problemer i at ansætte medarbejdere med anden nationalitet: “Vi havde ingen skrupler. Om vores ansatte er danske eller ukrainske er underordnet, så længe de kan opgaven og gerne vil arbejde.”

Selvom de mange forskellige nationaliteter hjælper på rekrutteringsproblemerne, så kan der ofte være udfordringer som sprog- og kulturbarrierer: “Men så må vi jo hjælpe hinanden, og trække på de ting, vi kan. Mange går i sprogskole stadigvæk og ellers så kan jobcentret hjælpe", siger Anette Hastrup.

Sprogudfordringen kender Svitlana alt til. Hun har været i Danmark i knap to år, og selvom hun allerede har lært en del, så er der stadig udfordringer. Men heldigvis får hun hjælp: “Jeg er ny medarbejder, men mine kollegaer forklarer mig mine opgaver, så jeg er klar. Men måske har jeg brug for mere tid til at lære dansk”, lyder det fra Svitlana.

Gode relationer giver de rigtige medarbejdere

Når det gælder samarbejdet mellem virksomheden og borgeren, har Business Hjørrings integrationskonsulent Dalia Sørensen spillet en væsentlig rolle. Hun har især fokus på at hjælpe integrationskvinder i job og har derfor gode relationer til de forskellige borgere og klæder dem på til at arbejde på det danske arbejdsmarked.

Så da Anette Hastrup stod og manglede nogle til køkkenet og rengøringen, kunne Dalia hurtigt finde frem til den helt rette kandidat. Hun kendte nemlig Svitlana fra tidligere, hvor hun bl.a. har hjulpet hende i praktik: “Jeg arbejder for en god relation med virksomhederne, da det er vigtigt for et godt samarbejde og for at kunne sikre det rette match mellem borger og virksomhed”, siger Dalia.

Ældrecentret Vellingshøj i Hjørring er ikke det eneste ældrecenter med tosprogede medarbejdere og er selv blevet inspireret af andre ældrecentre i kommunen. Den tilgang kan forhåbentlig også bruges hos andre virksomheder ifølge erhvervschef Ole Bendix: “Ældrecentrene handler på de udfordringer, de rammes af. Med deres proaktive tilgang til deres rekrutteringsudfordringer kan de være til inspiration for andre virksomheder,” siger han.

En del af løsningen

Ældrecentret Vellingshøj i Hjørring er ikke det eneste ældrecenter med tosprogede medarbejdere. Flere ældrecentre i kommunen har fundet en del af løsningen på rekrutteringsproblemerne ved netop at ansætte tosprogede medarbejdere.

Ikke nok med, at ældrecentrene nu får de medarbejdere, de skal bruge, så er erfaringerne også med til at afhjælpe manglen på hele SOSU-området i kommunen. Siden de første tosprogede kvinder blev ansat, er flere kommet til og mange er endda startet på en SOSU-uddannelse også. Du kan læse meget mere om denne tilgang i vores nyhedsarkiv Rekrutteringsudfordring blev løst med proaktiv tilgang.

Kontakt

Integrationskonsulent Dalia Sørensen 41 93 73 37 eller dbs@hjoerring.dk