Smagen af champagne - og livet som iværksætter

Udgivet 26-09-2023

“Bonjour, pouvons-nous goûter votre champagne?” Sådan møder Vibeke Blach de lokale franske bønder, når hun 5 gange om året kører ned til området Champagne for at smage de forskellige druer, hun skal have med hjem til sin hobbyvirksomhed.

Vibeke Blach har startet Champagnenovicen, som blandt andet giver mulighed for champagnesmagning i eget hjem.

Vibeke har forelsket sig i champagne, og med hjælp og vejledning fra Business Hjørrings erhvervskonsulent Line Uggerly Jørgensen, har Vibeke gjort sin passion for champagne til en virksomhed - Champagnenovicen - der giver vendelboerne mulighed for champagnesmagninger i deres eget hjem.

Et tilfældigt klik

Det hele startede tilbage i år 2020, hvor Covid19 var på sit højeste. Vibeke sad hjemme, som alle andre, og savnede lidt ”festligheder” i sin hverdag.

Da champagne, ifølge Vibeke, er det nye sort, var det et abonnement på ”Champagnekassen”, som hun valgte at trykke ”Køb” ved. Med 2 flasker champagne tilsendt hjem hver måned, fik Vibeke virkelig smag for det. Så meget, at hun – da det igen blev muligt at komme ud - ønskede at komme til champagnesmagninger, for at få mere viden og kendskab til champagne. Dog skulle Vibeke køre over Limfjordsbroen for at komme til den nærmeste smagning. Derfor startede hun selv med at lave et par smagninger med veninderne, og hurtigt opstod ønsket om, at resten af Vendsyssel også skulle have mulighed for at få denne oplevelse og at blive klogere på de populære bobler.

Hendes surt optjente sparepenge hjalp hende med at komme i gang.

”Jeg tænkte - Så må det briste eller bære. Og hvis det skulle briste, havde jeg da champagne nok til resten af året.” griner hun.

Business Hjørring er en sikker havn

Vibeke er fra en lønmodtagerfamilie, og havde aldrig stiftet bekendtskab med iværksætteri eller om det at være selvstændig. Med hendes store bekymring om ikke at være god nok i en branche, hvor der er mange kompetente og dygtige folk, tog det hende ikke lang tid at finde ud af, at hun havde brug for hjælp til at komme i gang. Uden et CVR-nummer, eller nogen idé om, hvad hun skulle have hjælp til, tog Vibeke kontakt til Business Hjørring, og fik fat i erhvervskonsulent Line Uggerly Jørgensen.

”Vibeke kom med en kæmpe passion og lysten til at udbrede kendskabet til champagne. Vi tog en god snak om, hvad det første og det næste skridt skulle være i forhold til hendes opstart og udvikling”, fortæller Line om sit første møde med Vibeke.

Der er mange ting en nyopstartet virksomhed skal have styr på, som Vibeke ikke anede noget om. Selvskabstype? Punktafgift? Forretningsplan? Hjælpen hos Business Hjørring kunne hun derfor ikke have været foruden:

”Line er meget motiverende at snakke med og har klædt mig på, så jeg er kommet godt fra start med virksomheden. Man kan sige, at Business Hjørring er som en sikker havn, jeg kan sejle tilbage til. Jeg styrer skibet, men de hjælper mig med at finde retningen på kompasset”

Det vildeste regnestykke

Line fik desuden sat Vibeke i kontakt med revisor Pia Bidstrup Larsen fra BDO. Pia er en del af Business Hjørrings team af eksterne private rådgivere, som har sagt ja til at hjælpe iværksættere godt i gang ved at tilbyde 2 timers gratis rådgivning, rådgivning til reduceret pris og evt. også 8 timers gratis sparring som mentor.

En hjælp, Vibeke har været meget glad for.

”Pia har hjulpet mig med ”det vildeste regnestykke” siger hun med et grin. ”Moms, prissætning og alle mulige lavpraktiske ting ift. mit regnskab. Jeg fik en rigtig god vejledning, og jeg er taknemmelig for den ubetinget hjælp, der tilbydes.”

Hobbyvirksomhed på fuldtid

Til vores spørgsmål om Vibeke har et godt råd til andre, der kunne tænke sig at være iværksætter, svarer hun:

”Vær autentisk! Man skal vide, hvad man gerne vil sælge eller lave, være tro mod det og være passioneret. Gør dig ikke til noget, du ikke er!”.

Hun bruger selv størstedelen af sin fritid på at smage champagne, snakke om champagne, læse om andres passion og viden om champagne, men hun ved godt, at hun ikke ved alt om champagne. Det vigtigste for hende er at fremstå troværdig.    

Vibeke går med nogle tanker om, hvordan hun kan udvide sin virksomhed, hvilket Business Hjørring selvfølgelig også kan hjælpe med.

 

”Line er meget motiverende at snakke med og har klædt mig på, så jeg er kommet godt fra start med virksomheden. Man kan sige, at Business Hjørring er som en sikker havn, jeg kan sejle tilbage til. Jeg styrer skibet, men de hjælper mig med at finde retningen på kompasset”

Vibeke Blach, Champagnenovicen

Fase 1 – fra idé til virksomhed

Vibeke besøgte os, da hun var i den spæde start, altså hvad vi kalder fase 1 i en iværksættervirksomheds udvikling, hvor man har en idé, men endnu ikke har fået et CVR-nummer.

Måske er man først lige gået i gang med at søge information om det at være iværksætter og starte sin egen virksomhed. Man ønsker nogle at spare med om idéen og har måske også brug for rådgivere indenfor økonomi, jura, revision mv.

Vibeke er på nuværende tidspunkt i fase 2, da hun er i gang med sin virksomhed. 

Herunder kan du læse mere om vores tilbud i fase 1.

Fra idé til virksomhed