Vi kan lære af hinanden

Udgivet 28-10-2022

Ukrainske Nam er i virksomhedspraktik hos Café Bawærk i Hirtshals. Blot 2 dage om ugen, for de andre dage er han ved at lære dansk på sprogskole. Det er han ret hurtig til - faktisk hurtigere end de er på caféen til at lære latte-art af Nam, konstaterer ejeren Dorthe Schaltz med et smil.

Cafe Bawærk Hirtshals
Nam er ukrainsk flygtning og kom til Danmark i marts 2022 med sine forældre. Her ses han sammen med Dorthe Schaltz, ejer af café Bawærk i Hirtshals, hvor Nam er i virksomhedspraktik.

Gode kompetencer og et godt sind
21-årige Nam har lært latte-art fra sit arbejde på barer og restauranter i Ukraine. Jobs som han har haft sideløbende med sit studie Management of hotels and restaurants - på et universitet tæt på den russiske grænse. Han manglede blot lidt over et år af uddannelsen før han, med sine forældre, måtte flygte fra krigen i marts 2022. Selv er han født og opvokset i Ukraine og opfatter sig som ukrainer. For forældrene er det anden gang, de oplever at være flygtninge. De er oprindeligt fra Vietnam, som de forlod for knap 30 år siden.

I dag bor de tre sammen i en lejlighed i Hjørring og Nam tager toget til Hirtshals de to dage om ugen, hvor han skal på arbejde hos Café Bawærk. Virksomhedspraktikken har Business Hjørrings virksomhedskonsulent Kenneth Brøndum hjulpet med at finde - hans kendskab til branchen og de enkelte virksomheder gjorde, at han så det helt rette match hos Café Bawærk.

På grund af sin praktiske erfaring og uddannelse er Nams kompetencer da også helt i orden ift. opgaverne i caféen. Men han bidrager med så meget andet, fortæller Dorthe Schaltz:

”Nam er virkelig cool – han er meget flittig ift. at lære dansk, men er også rigtig dygtig til engelsk. Han har et godt sind og kaster sig bare ud i tingene.”

Selvom Nam kun har været i caféen i 3 uger, da Business Hjørring kommer på besøg, er de allerede blevet rigtig glade for ham og Dorthe håber på, at hun har arbejde nok til ham på sigt, så hun kan fastansætte ham.

Glæden er gensidig
”Jeg er meget glad for at være i caféen”, fortæller Nam på et forsigtigt dansk og bliver nødt til at slå over i engelsk flere gange. Han elsker selve arbejdet - at lave kaffe og servicere de glade gæster. 

Glæden er noget af det, han oplever som en stor kulturel forskel på danskere og ukrainere. Danskere smiler hele tiden - også til ham på gaden, hvilket han syntes var mærkeligt i starten. Nu har han vænnet sig til det og synes det er rart. 

Og det er også noget af det det, han sætter pris på ved Dorthe. Det gode humør og at hun tager sig så godt af ham. I køkkenet ligger en masse papirslapper med tegninger og danske ord, og så øver de lidt i pauserne mellem gæsterne. ”Og så er hun sjov – hun er ved at lære mig den danske humor”, smiler han.


Nam er dygtig til latte-art - nu kan han lære færdigheden fra sig til de ansatte i Café Bawærk.

Naturligt at være garantipartner i Ungegarantien
Dorthe er med Café Bawærk ny garantipartner i Ungegarantien. Det kunne hun lige så godt, mener hun, for hun gjorde i forvejen meget af det som Ungegarantien står for. Hun har altid fundet det spændende at arbejde med udfordrede unge og gøre en forskel for dem, der har ekstra brug for det.

Hun har en baggrund som folkeskolelærer gennem 25 år. Først på Astrup Skole og senest Højene Skole, hvor hun var AKT-lærer (Adfærd, Kontakt og Trivsel). Desuden har hun haft masser af frivillige roller ift. unge, blandt andet som badmintontræner og på sommerskole.

Og så er hun formand for Hirtshals Handel og Erhverv, hvilket giver hende et større perspektiv på sin rolle:

 ”Jeg ser jo også de ting, jeg gør, som et led i at tiltrække arbejdskraft og beboere til Hirtshals, som lider under fraflytning. Man kan jo kun håbe på, at de unge bliver så glade for at være her, at de har lyst til at bosætte sig”.

 

Ungegarantien

Café Bawærk er garantipartner i Ungegarantien, som du kan læse om her: Ungegarantien.