Fra ledig til arbejdshest hos Scanfiber

Udgivet 09-06-2022

Giver ansættelse af en ledig gennem kommunen et ringere udbytte? Ikke hvis du spørger Scanfiber Composites A/S i Sindal, der har oplevet det modsatte.

Fra venstre direktør og stifter af Scanfiber, Erik Christensen, produktionsmedarbejder Nadja Mosegard Nielsen, produktionsleder Magnus Gustafsson og virksomhedskonsulent Louise Dalsgaard, Business Hjørring.

Hos Scanfiber er CSR (Corporate Social Responsibility) en vigtig del af forretningen. Sindal-virksomheden udvikler skudsikre materialer indenfor forsvarsindustrien og tilstræber løbende, i produktion og processer, at reducere påvirkning af miljøet, herunder udledningen af CO2.

Men også det sociale ansvar er man bevidst. Virksomheden har en årelang historik ift. at hjælpe folk i arbejde. Ansættelsen af to krigsveteraner med mén efter hjemvendt tjeneste er blot ét af mange eksempler. Et andet er Nadja Mosegaard Nielsen, som efter et halvt års ledighed og 4 ugers praktikforløb gennem Business Hjørring, blev fastansat i produktionen.

”Nadja er virkelig en arbejdshest”, konstaterer produktionsleder Magnus Gustafsson. ”Hun har fra dag ét vist et kæmpe engagement og er ikke bange for at tage teten. Vi fik hurtigt fyldt mere og mere på hendes opgaveportefølje og var ikke et øjeblik i tvivl om, at vi skulle fastansætte hende efter hendes praktikperiode.”

Scanfiber havde samtidig slået stillingen op, og fik da også ansøgninger - men Nadja var den bedst kvalificeret.

Oprindeligt er hun uddannet ernæringsassistent, men har også haft job i brolæggerbranchen inden hun blev ledig i efteråret 2021. Det har ikke været nemt at finde et job indenfor restaurationsbranchen, der kunne forenes med privatlivet, hvor hun er alenemor til to børn. Men det handler også om, at selvom hun er arbejdsom og god til at tage ansvar på en arbejdsplads, er hun som person lidt tilbageholden, når det kommer til at søge arbejde og at sælge sig selv. Derfor lykkedes det først med hjælp fra Business Hjørring.

Nu går hun glad på arbejde og er faldet godt ind i den jargon, der nu kan være i en produktion – ofte domineret af mandlige medarbejdere. Faktisk har virksomheden god erfaring med, i stigende omfang, at ansætte kvinder i produktionen. Udover den balance, det giver på en arbejdsplads, giver det også en fleksibilitet i de opgaver, der skal løses, fortæller direktør Erik Christensen.

”Der ER altså noget om, at kvinder kan multitaske”, siger han med et glimt i øjet. ”I hvert fald er der opgaver i produktionen, der er bedre egnet til kvinder, har vi erfaret. Bl.a. kræves der lidt ekstra koncentration, når nogle af vores produkter skal samles. Kvinder kan endda snakke samtidig med, at de arbejder”, griner han.

Det afholder dog ikke Nadja i også at tage fat, når de tunge maskiner skal betjenes. Og truckcertifikatet var der også styr på inden hun startede i virksomheden.

 

 

Nadja er ikke bange for at tage fat. Her ses hun ved presseren, hvor hun er i gang med at løfte en af de store stålplader, der skal hjælpe med at holde materialerne på plads under pres.

Selvom Scanfiber opererer indenfor forsvarsindustrien, kan den igangværende krig i Ukraine ikke aflæses i ordrebogen. ”Der kan dog meget vel være en effekt på sigt, hvis vi som underleverandør skal levere til markeder, der opruster. Det kan nok først mærkes, når vi når hen i 2024”, siger Erik Christensen.

Virksomheden har nu også masser at se til med kontrakter, der løber 10 år ud i fremtiden. I begyndelsen af året var der 6 ansatte i produktionen - her få måneder efter, er de 12. Og der skal ansættes endnu flere i nærmeste fremtid. Det kan være en udfordring i en tid, hvor arbejdsstyrken falder markant.

”Man er nødt til at være åben og se andre veje, når man skal ansætte”, siger direktøren. ”- det kan være folk med en anden baggrund end den, der ligger ligefor - både fagligt, men også ift. etnicitet.” siger han. ”Vi har ansatte fra bl.a. Polen, Congo, Frankrig og Tyskland og indgår gerne i et samarbejde med Business Hjørring ift. at skaffe arbejdskraft af ledige eller borgere med andre udfordringer. Og der har vi med ansættelsen af Nadja virkelig skudt papegøjen.”

Virksomhedspraktik

Virksomhedspraktik er én af de bedste og mest brugte måder til at få ledige tilbage på arbejdsmarkedet.

Forløbets varighed aftales med virksomheden og der skal ikke udbetales løn, da man som ledig får en ydelse fra a-kasse eller kommunen.

Den ledige får nye erfaringer og får opdateret sine personlige kompetencer, og bliver dermed mere klar til et aktivt liv på arbejdsmarkedet, og får desuden et netværk at trække på i forbindelse med den videre jobsøgning.

 Forud for praktikken skal der aftales et præcist formål:

1) Ordinære løntimer, hvor praktikken skal afklare eller udvikle kompetencer i forhold til job eller uddannelse.

2) Opkvalificering i specifikke kompetencer indenfor personens job- eller uddannelsesmål.

3) Afklaring af job- eller uddannelsesmål, hvor praktikken består af typiske opgaver inden for mulige jobområder.

Kontakt

Business Hjørring på 7233 9999 eller business@hjoerring.dk