Erhvervschefens klumme

Fælles indsats for at få ukrainere i job

Udgivet 22-03-2022

I torsdags afholdt Business Hjørring møde med Dansk Industri, LandboNord og ældrechefen i Hjørring Kommune her i Erhvervets Hus. Formålet var at drøfte, hvordan vi kan få de ukrainske flygtninge i job, hurtigt efter* de har fået opholdstilladelse.

Erhvervschef Ole Bendix

Mødet kom i stand på et initiativ fra Dansk Industri Vendsyssel, og jeg er imponeret over, hvordan både Dansk Industri og LandboNord er klar til at tage et fælles ansvar for at få vores nye borgere i job.

Hvis du åbner denne pressemeddelelse, kan du få mere info om, hvordan modtagelsen af ukrainerne er grebet an, og hvordan vi vil gå efter de bedst mulige jobmatch mellem den enkelte flygtning og en lokal virksomhed, når de ukrainske flygtninge er klar til det.

Vi er allerede i gang at tale med de ukrainske kvinder om deres uddannelsesbaggrund, joberfaringer og deres jobønsker. På den måde er vi forberedte på at kunne hjælpe med et jobmatch i det øjeblik, de ukrainske kvinder får deres opholdstilladelse – den første familie har fået opholdstilladelse i dag.

Vi har oprettet en særlig mailboks: Job-til-nyankomne@hjoerring.dk, hvor virksomheder kan lægge ledige job ind. For at kunne matche de ukrainske kvinders jobmæssige ønsker skal følgende oplysninger fremgå: virksomhedens navn, kontaktoplysninger, antal job, jobtitel, arbejdssted, arbejdstid og antal arbejdstimer.

Der har været utrolig stor opbakning til indsatsen for ukrainske flygtninge i Hjørring Kommune. Det er vi overbeviste om også vil blive afspejlet i virksomhedernes motivation for at tilbyde disse flygtninge job. Med den store opbakning fra to centrale arbejdsgiverorganisationer i Hjørring Kommune på mødet i torsdags har vi noget at have optimismen i.

* Ukrainske flygtninge uden opholdstilladelse må ikke arbejde

Det er fristende allerede nu at invitere flygtninge inden for i virksomhederne for at arbejde. Hvis det kommer Udlændingestyrelsen for øre, at en flygtning har arbejdet uden opholdstilladelse, vil flygtningen blive nægtet ophold i Danmark. Derfor: Vent til opholdstilladelsen er givet – og så skal vi i Business Hjørring gøre alt for at få kvinderne i job så hurtigt som muligt.