Lene og Rasmus flyttede fra Hjørring i 2012 og valgte begge - efter udenlandsophold i henholdsvis England og Tyskland – at studere cand.merc på Aarhus Universitet. Under studietiden opbyggede de en solid base i storbyen og landede derefter begge deres drømmejobs – Lene som teamleder hos Arla og Rasmus hos Clearwater som finansiel rådgiver. Inden de fik børn, købte de hus i Egå og troede, at de havde fundet deres fremtidige hjem. Men da familien voksede, ændrede deres prioriteter sig.
En svær beslutning om at vende hjem
Især da de ventede deres andet barn, begyndte Lene at savne nærheden til familien i Hjørring, og hun delte sine tanker med Rasmus om at flytte tilbage. Det var ikke en let beslutning for dem, for begge var meget tilfredse med deres karrierer.
”Vi var så glade for vores jobs og følte, at det var karrieren, der definerede hele vores liv. Under studiet gik vi jo meget op i at finde det rigtige job - og så fandt vi begge drømmejobbet. Så tankerne var slet ikke på at flytte langt væk fra det,” fortæller Lene.
Men begge måtte, efter et par års overvejelser, erkende, at afstanden til bedsteforældrene var en udfordring i en travl hverdag med små børn. Da et vennepar også flyttede tilbage til Hjørring, blev drømmen mere realistisk, og beslutningen blev taget.
Pendlerliv med hjemmearbejdsdage
I dag pendler Lene og Rasmus fra Hjørring til Aarhus to dage om ugen, mens de arbejder hjemme resten af tiden. For at få familielivet til at gå op, har Lene desuden valgt at holde tidligere fri og ofte arbejde om aftenen, når børnene er lagt i seng.
”Arla har givet mig stor fleksibilitet, hvilket gør det muligt at kombinere karrieren med familielivet i Hjørring”, fortæller Lene. ”Og så er jeg blevet ret struktureret i at planlægge, så de dage jeg sidder hjemme, består ofte nonstop af online møder, så jeg kan være mere nærværende, når jeg så er i Aarhus”.
De mange online møder er en mulighed fordi hun er teamleder for et globalt team. De fleste sidder dog i Aarhus, og i starten skulle de lige vænne sig til, at hun stadig er tilgængelig, selvom hun sidder et andet sted. ”Men det fungerer fint nu, de ringer bare til mig,” konstaterer hun.
Hjørring har alt, undtaget IKEA
At vende tilbage til Hjørring har givet Lene et nyt syn på byen.
"Jeg er kæmpe fan. Det er ekstremt børnevenligt her, og så er Hjørring en by med virkelig mange muligheder. Jeg plejer at sige, at Hjørring har alt, undtagen Ikea”, griner hun.
Lene husker, hvordan hun som ung var ivrig efter at komme væk. Hun syntes byen var kedelig og ikke havde mange fede steder at gå i byen.
”Det var behovet dengang, og den holdning til byen, tog jeg med mig, selvom mine behov ændrede sig," fortæller hun. "Det er et mindset, som mange unge har omkring det sted, de er vokset op. Et mindset, der for en by, er svært at ændre - det handler jo i sidste ende om én selv. Derfor har det været så interessant at vende tilbage og opdage, at Hjørring faktisk er en stor by med masser af muligheder. Det har været det mest overraskende."
Tiltrækning af unge tilflyttere
Lene har oplevet, hvordan nogle virksomheder inviterer ind til netværksarrangementer, for at vise, hvad de kan tilbyde som arbejdsplads.
”Hvis jeg stod og skulle finde arbejde et nyt sted, var det helt sikkert noget, jeg ville deltage i. Og så kan employer branding altså noget – at få sine medarbejdere til at tale godt om arbejdspladsen. Den form for branding ses meget i Aarhus og København, men ikke så meget i virksomhederne heroppe," siger hun.
Det kan også, som i hendes egen situation, være en god idé for virksomheden at skabe rammer, som giver medarbejdere mulighed for at finde balancen mellem karriere og familieliv – uden at gå på kompromis. Det var kun lykkedes for Lene og Rasmus, fordi deres arbejdspladser var med på idéen.
Men det handler også om ens egen indstilling til det og at se muligheder: "Jeg tror på, at man kan, hvad man vil," siger Lene, hvilket hun med deres familieliv i Hjørring og karriere i Århus har bevist.