Fra Aarhus tilbage til Hjørring: Tobias ville aldrig flytte tilbage

Udgivet 03-10-2024

Tobias Halskov, som i dag bor i Bagterp med sin hustru og to børn, er en af de unge, der har valgt at vende hjem til Hjørring. Selvom vejen tilbage ikke altid lå i kortene, fik ønsket om mere balance i familie- og arbejdslivet ham til at ændre mening.

Freelancer Tobias Halskov ved hjemmearbejdestationen i familiens nye hjem i Bagterp, Hjørring.

31-årige Tobias Halskov voksede op i Sindal og tilbragte meget af sin ungdom i Hjørring, hvor han spillede fodbold og gik i byen med venner. Efter gymnasiet flyttede han og hans kæreste (nu hustru) til Aarhus for at studere – ikke pga. studierne alene, men også fordi mange i deres omgangskreds valgte Aarhus som deres studieby.

Tilknytning til erhvervslivet i Århus-området
På Aarhus Universitet fik Tobias en bachelor i spansk og kommunikation samt en kandidat i kommunikation. Parret boede midt i byen og opbyggede gennem årene erfaring og stærke forbindelser til erhvervslivet i og omkring Aarhus, både i studiejobs og i jobs efter kandidaterne var i hus.

Med deres første barn Albert, begyndte de dog at føle, at livet i storbyen ikke længere passede til deres behov og de begyndte at kigge på mulige forstæder at slå sig ned, hvor de samtidig var i køreafstand til deres daværende jobs.

"Vi vidste, at vi ville ud i provinsen. Det var et projekt at skulle ud ad døren med Albert, og der var andre behov og prioriteringer, som vi skulle tage højde for," fortæller Tobias.

Hjørring var løsningen på work-life balance
Hjørring kom først i spil ved en tilfældighed. Under en campingtur med venner, der selv var ved at vende hjem til Nordjylland, begyndte Tobias og hans hustru at genoverveje deres egne muligheder. De stod midt i beslutningen om at flytte til Hadsten, tæt på Århus, da de indså, at den balance, de søgte i hverdagen, kun kunne findes tættere på familien i Hjørring.

Til deres overraskelse opdagede de, at Hjørring ikke længere var den "kedelige" by, de huskede. Tværtimod fandt de liv, unge mennesker og et fællesskab, der mindede om Aarhus.

"Hvis du havde spurgt mig for 3 år siden, havde jeg sagt – jeg skal aldrig flytte tilbage til Hjørring. Jeg troede, jeg kendte Hjørring, men det gjorde jeg slet ikke. Der er meget liv inde i byen og vi er mange i vores alder i vores område," fortæller Tobias, som også har fundet masser af glæde i naturen og nye bekendtskaber i det lokale foreningsliv.

Erhvervslivet i Hjørring – en positiv overraskelse
Selvom Tobias ikke kendte meget til erhvervslivet i Hjørring, fandt han hurtigt ud af, at der var masser af muligheder. Efter halvandet år med job i Frederikshavn valgte han at starte som freelancer indenfor kommunikation og marketing og har oplevet en stor lokal støtte, der har gjort det nemt at etablere sig.

"Jeg har fået hjælp af lokale erhvervsnetværk, både i Frederikshavn og Hjørring og Business Hjørring har været på sidelinjen ift. min opstart som iværksætter. Folk her er generelt meget villige til at hjælpe og har en interesse i, at vi både som familie, men også i karriereøjemed, bliver godt etableret.”

Muligheder for at tiltrække unge
Vil man som virksomhed gerne tiltrække unge, der har været væk for at studere, mener Tobias, at det er vigtigt, at man tilbyder fleksible arbejdsforhold, hvor der er balance mellem familieliv og arbejde.

”De unge kommer fra byer, hvor fleksibilitet er en selvfølge, og arbejdet ikke kun SKAL foregå fra kl. 8-16,” siger han. ”Det bør inspirere lokale virksomheder.”

Derudover betyder et godt arbejdsmiljø, hvor medarbejderne føler sig værdsat og som en del af fællesskabet, mindst lige så meget som selve jobbet for mange unge, mener han.

Og så nævner han udviklingsmuligheder. Mange unge søger konstant efter muligheder for at udvikle deres kompetencer. Virksomhederne bør derfor fokusere på at tilbyde efteruddannelse, muligheder for faglig udvikling og ikke mindst give plads til at medarbejderen selv kan forfølge dette.

For Tobias og hans familie har beslutningen om at vende hjem været en succes, og han opfordrer andre unge til at overveje, om det måske også kunne være den rigtige vej for dem.

”Lad ikke arbejdet være den afgørende faktor for, hvor du bosætter dig henne, for ofte skal der nok være arbejde. Mærk efter, hvad dine prioriteter er”, slutter han.