Nordjylland halter bagud
I sin åbningstale på mandagens arrangement, satte digitaliseringsminister Marie Bjerre fokus på Nordjyllands digitale udfordringer. ”Nordjyske virksomheder halter bagud, når det kommer til nye teknologier – det skal der gøres noget ved”, pointerede hun.
Ministeren anerkendte samtidig, at de mindre virksomheder ofte er optaget af den daglige drift og har svært ved at finde tid til at tænke innovativt. Hun understregede dog vigtigheden af at foretage de modige investeringer. "Kunstig intelligens vil revolutionere vores verden og give muligheder, vi ikke har fantasi til. Kast jer ud i det, men vigtigt er det at række ud efter hjælpen og få alle medarbejdere i virksomheden med på rejsen”, lød det i ministerens råd til deltagerne.
Viljen er der, men driften spænder ben
Ministerens pointe var noget én af deltagerne - Kristian Klokkerholm, indehaver af Egotag – kunne nikke genkendende til. Han gik fra arrangementet med en masse inspiration og gå på mod. Men også med en bevidsthed om, at han har brug for hjælp til at komme videre.
”Jeg sidder i et branchenetværk, hvor mange af de andre har været godt i gang med bl.a ChatGPT det sidste års tid.” fortæller han. ”Det er jeg blevet meget inspireret af og jeg har selv leget lidt med det, men jeg må indrømme, at det er svært at prioritere i en hverdag, hvor driften fylder”.
Til spørgsmålet, der blev stillet deltagerne i starten af arrangementet ”Hvor på digitaliseringsrejsen er din virksomhed?”, svarede Kristian: ”Vi er i gang, men der er en del mere at gøre”.
Egotag har gjort nogle tiltag i produktionen, mest fordi leverandørerne er kommet med nogle smarte løsninger, der kunne være med til at effektivisere. På arrangementet blev han især inspireret af oplægget fra Nils Træholt, Med24 omkring effektivisering i bogholderiet. Og måske er det dér, Egotag skal have sit fokus som det næste. Det er noget, han gerne vil bruge Business Hjørring til at blive klogere på.
Viden skal der til
Søren Elmer Kristensen, CEO i Odense Robotics, satte fokus på gevinsterne og barriererne ved automatisering. Han kunne bl.a. fortælle, at danske virksomheder generelt er blevet bedre til at automatisere – 17% flere industrirobotter er blevet installeret i 2022 end året før, ifølge dugfriske tal fra IFR (International Federation of Robotics). Men særligt nordjyske små- og mellemstore produktionsvirksomheder sakker bagud, når det kommer til produktiviteten. Og det går ud over konkurrencekraften, grøn omstilling og eksport.
Manglende viden om mulighederne er den størst oplevet barriere for implementering af robotter og automatisering, kunne han tilføje med henvisning til en undersøgelse fra Teknologisk Institut, 2023.
Viden er noget som Løkkenvirksomheden Med24 har været god til at opsøge. ”Megen viden kan faktisk findes på Youtube” meddelte stifter og medindehaver Nils Træholt. Sammen med en god portion interesse og ihærdighed, er det lykkedes Med24 at blive så skarpe på kunstig intelligens, at de blot siden juni 2023 har reduceret arbejdsbyrden i økonomiafdelingen med 40%.
Gevinsten er altså ikke svær at få øje på.
ChatGPT er for vild
Årsagen til Med24’s effektivisering må bl.a. tilskrives de muligheder, der foreligger med fremkomsten og udviklingen af ChatGPT, som har været en sparringspartner og et programmeringsværktøj under hele processen – i en kombination med softwarerobotter.
Og netop ChatGPT fyldte en stor del på programmet denne eftermiddag. Anders Jess Pedersen fra Alexandra Instituttet gav et spændende indblik i ChatGPT’s tilblivelse og udvikling og hvad den kan bruges til. Og ikke mindst, hvorfor den er så vild! ”Sæt den altid til at lave første udkast af en tekst, som du så kan arbejde videre med. Du kan virkelig spare voldsom meget tid”, var en af hans pointer.
Carsten Christensen fra Tiger Media fulgte efter med et mere specifikt bud på, hvordan ChatGPT kan bruges i markedsføringsøjemed og optimering af virksomheden. Men også med en opfordring om at investere de par hundrede om måneden på den betalte udgave – den kan bruges til så meget mere end tekstopgaver – f.eks. til analyser af webshops samt produktion af videoer.
Ræk ud for at komme videre
Et af de gennemgående budskaber for arrangementet var desuden, at det er vigtigt at række ud for at komme videre med udvikling af sin virksomhed. Høste af andres erfaringer, indgå samarbejder, søge om støtte.
Der findes masser af nordjyske aktører og muligheder for støtteprogrammer, der kan være med til at løfte digitaliseringsniveauet i vores nordjyske virksomheder, herunder programmet SMV:Digital, som ministeren slog et slag for.
”Desværre er Nordjylland den landsdel med næst færrest ansøgninger, men næsten alle virksomheder, der går igennem SMV:Digital, øger produktiviteten betragteligt”, understregede ministeren i sin opfordring.