Grøn omstilling – gør det konkret for mennesker!

Udgivet 09-03-2023

Konkretisering, planlægning og samarbejde var de gennemgående temaer i Connie Hedegaards oplæg på tirsdagens arrangement ”Hvor er vi med den grønne omstilling”, som også bød på paneldebat med lokale virksomheder.

Connie Hedegaard var inviteret til at tale under overskriften "Hvor er vi med den grønne omstilling?".

Ca. 80 ud af de i alt 120 tilmeldte, trodsede sneen tirsdag morgen d. 7. marts og mødte op på Vendsyssel Teater til et møde om den grønne dagsorden, arrangeret af Business Hjørring, Erhverv Hjørring og Hjørring Kommune.

Connie Hedegaard, tidligere Klimaminister og nu formand for den grønne tænketank Concito, gav et inspirerende oplæg, hvor konkretisering, planlægning og samarbejde var de gennemgående temaer ift. den grønne omstilling.

Vi skal i gang med at levere på målene

”Nu har vi i så mange år snakket klimamål. I Danmark er vi rigtig dygtige til at sætte mål, f.eks. målsætningen om 70% reduktion i 2030. Meget af den politiske diskussion handler om mål, men skulle vi nu ikke snart komme i gang med at levere på målene?” lød det fra Connie Hedegaard. ”Vi bliver nødt til at tænke det mere holistisk og komme op i et andet gear. Hvordan gør vi det helt konkret?”.

”Alle sektorer skal indstille sig på, at kravene også kommer til dem!” var en anden af hendes pointer. ”Det begynder at sætte sig som bevidsthed og krav ned gennem systemet. Kunderne efterspørger det, de store virksomheder stiller krav til deres underleverandører, bankerne stiller krav til klimavenlige investeringer osv.”

Hvordan kommer vi videre fra "logofasen"?

Hendes lidt provokerende påstand var, at mange virksomheder ikke kommer længere end til ”logofasen”, som hun kaldte det. At man vælger de verdensmål, der allerede passer til ens virksomhed og så fortæller man omverden det. Det lyder godt, men flytter ikke noget!

Påstanden blev fuldt op af en anbefaling til virksomhederne:

”Gå frem i etaper. Få først styr på, hvad jeres aftryk er i dag. Vær så realistisk omkring de mål, I sætter jer – vælg noget konkret, som I rent faktisk kan gøre noget ved. Og når det er indarbejdet i virksomhedens kultur, så fyld ekstra på.”

Partnerskaber skyder genveje

Og så var rådet også at pulje kræfterne, for ”partnerskaber kan skyde genveje”, pointerede hun.

”Den mindre virksomhed og den enkelte medarbejder risikerer at drukne i det, hvis ikke man opsøger hjælp og finder ud af at innovere i fællesskab. Og så er der nødt til at være sammenhæng i det vi gør. Hvis ikke omstillingen skal være uforholdsmæssig dyr i Danmark, er det vigtigt vi koordinerer, planlægger og samarbejder i et andet gear end, vi har været vant til.”

”Bliver det let? Nej, men det kan blive ganske sjovt. Og det kan i den grad blive en driver for innovation – så fortsat god arbejdslyst!” sluttede Connie Hedegaard af, inden hun deltog i en paneldebat med lokale virksomheder fra Hjørring kommune.

Lokale kræfter tænker stort om den grønne omstilling

Paneldebatten viste, at også lokale kræfter tænker stort om grøn omstilling. Vibe Gro (Pilebyg) havde samme morgen talt sine piletræer, og de var der alle 5 mio.! Sammen med Arkitekt Dorthe Hovaldt efterlyste Vibe større fokus på grønne løsninger i offentlige investeringer, f.eks. ved opsætning af støjskærme ved motorvejene.

Per Christensen (Hirtshals Service Group og Hirtshals Havnefond) fortalte om de grønne initiativer på Hirtshals Havn og et initiativ med at sælge en af vindmøllerne på havnen i anparter til borgerne.

Endelig fortalte Jesper Horne (Sindal Biogas) om sine store ambitioner med biogas. Sindal Biogas står overfor en stor udvidelse af biogasproduktion og er meget opmærksomme på at ’give tilbage til lokalområdet’ ved at bruge lokale serviceleverandører.

Arrangementet blev rundet af med en præsentation af lokale grønne initiativer af Lotte Vang, chef for grøn omstilling i Hjørring Kommune, Bo Geertsen, direktør for Erhverv Hjørring samt Ole Bendix, erhvervschef i Business Hjørring.  

Panelet bestod af (fra venstre) Vibe Gro (Pilebyg), Per Christensen (Hirtshals Service Group og Hirtshals Havnefond), Dorte Hovaldt (Arkitektfirmaet Hovaldt), Jesper Horne (Sindal Biogas) og Connie Hedegaard (Concito). Afbud fra Søren Adreassen (Greenway) samt Kristian Skovgaard Andersen (Ägte). Ordstyrer Mette Rask Bentzen (Det Nordjyske Mediehus).

 

Grønne fokusmøder

Business Hjørring tager stafetten videre og inviterer på tre grønne fokusmøder i april, maj og juni.

Gå til de grønne fokusmøder