Rødglødende arbejdsmarked skaber rekrutteringsudfordringer

Udgivet 13-01-2022

Hjørring Kommune oplever rekordlav ledighed. Det er glædeligt, at erhvervslivet har travlt, men desværre skaber det også rekrutteringsudfordringer og virksomhederne må tænke nyt.

Erhvervschef Ole Bendix

Af erhvervschef Ole Bendix

Erhvervslivet i Hjørring Kommune har fuld fart på. Business Hjørring følger udviklingen tæt, og der er tre indikatorer, som peger på et rødglødende arbejdsmarked:

  • I november 2021 var ledighedsprocenten i Hjørring Kommune rekordlav med 2,7 pct.
  • Seneste beskæftigelsestal er fra september 2021, hvor der var 24.094 fuldtidsbeskæftigede med bopæl i Hjørring Kommune.
  • Antallet af jobopslag i Hjørring Kommune ligger pt. på ca. 300 opslag løbende.

Det er glædeligt, at ledigheden er lav, og at de lokale virksomheder har travlt. Bagsiden af medaljen er, at det bliver sværere for nogle virksomheder at rekruttere nye medarbejdere.

Den faldende arbejdsstyrke i Hjørring Kommune vil betyde, at rekrutteringsudfordringen vil være en del af virksomhedernes rammevilkår fremover – særligt for højtuddannede og specialister. Det vil blive stadigt sværere at tiltrække medarbejdere, som matcher virksomhedens efterspørgsel én-til-én.

Virksomhederne må tænke nyt i deres rekruttering. Mange virksomheder er godt på vej og ansætter f.eks. højtuddannede, som over tid skal udvikles og formes efter virksomhedernes behov. Andre ansætter medarbejdere, som kan løse mere rutinemæssige opgaver, som ellers løses af en specialist – vi kalder det substitution. Endelig er der hele opkvalificeringsindsatsen, hvor f.eks. voksenlærlinge er hyppigt anvendt redskab i mange lokale virksomheder.

En anden mulighed for substitution er automatisering af produktionen typisk i form af robotter. I nogle tilfælde kan industrirobotter være den rette løsning inden for afgrænsede områder som svejsning, maling, montage, emballering og produktinspektion. Andre virksomheder har introduceret mindre ’cobots’ (collaborativ robots), som er beregnet til fleksibelt at hjælpe medarbejdere med at løse forskellige opgaver. Begge typer automatisering kan reducere behovet for medarbejdere uden fald i produktiviteten.

Business Hjørring kan vejlede jer om, hvilken løsning der vil hjælpe jeres virksomhed bedst.

Vi kan kontaktes på vores erhvervshotline: 7233 9999 eller business@hjoerring.dk. Du er også velkommen til at ringe direkte til en af vores konsulenter, som du kan finde på vores kontaktside.

Venlig hilsen

Ole Bendix
Erhvervschef