Nødvendigt at tænke ud af boksen, hvis man mangler arbejdskraft

Udgivet 25-03-2022

Cateringfirmaet Martin Kok har haft en del unge med udfordringer i forløb gennem Business Hjørring. Det handler om at skabe et bedre liv for de unge, men i den grad også om manglen på arbejdskraft i restaurationsbranchen.

Virksomhedskonsulent Trine Boelt Bressay, Business Hjørring, Martin Uggerhal, Martin Kok sammen med Nikolai Holm Simonsen, som nu er ansat på 20 timer/ugen i virksomheden.

Martin Uggerhal har det naturligt i sig – at hjælpe unge med udfordringer mod et bedre liv, få dem til at tro på sig selv og få succesoplevelser. Det gør han både i sit cateringfirma Martin Kok og via samarbejde med bl.a. Sindal Skole, hvor han underviser børn i madlavning – og det er også hans baggrund for at være Garantipartner i Ungegarantien.

Selvom Martins motivation primært er funderet i det pædagogiske og menneskelige, så skal man dog ikke underkende nødvendigheden af indsatsen ift. den mangel på arbejdskraft, der opleves i restaurationsbranchen.

”Det er meget svært at få arbejdskraft for tiden”, siger han. ”Så det handler også om, at jeg gerne vil være med til at uddanne og fastholde de unge – og det bliver man nødt til at gøre fra en tidlig alder”.

Den 24-årige Nikolai Holm Simonsen, er en af dem, Martin har hjulpet godt på vej. For 2 år siden levede han af kontanthjælp. I dag får han ikke længere offentlig forsørgelse, men er ansat på 20 timer om ugen som chauffør og til forefaldende arbejde. Nikolai har diagnoserne angst og ADD og får medicin, der hjælper ham langt hen ad vejen. Men han har også brug for folk omkring sig, som støtter ham og er fleksible ift. de behov og udfordringer, han har.

Og der har det gode samarbejde mellem Business Hjørrings virksomhedskonsulent Trine Boelt Bressay og Martin Uggerhal båret frugt. Der er forsøgt flere veje; virksomhedspraktik, læreplads, opkvalificerende kursus mv. og nu er det lykkes at finde en løsning, hvor Nikolai befinder sig godt, kan overskue mere og tage ansvar.

”Jeg er meget taknemmelig for den hjælp, jeg har fået af Trine og Martin. Martin Kok er et fantastisk sted at arbejde og jeg er blevet hjulpet ud af nogle mønstre jeg tidligere havde - så det giver mig mod på fremtiden”, siger han.

Det er Martin Uggerhals anbefaling, til andre virksomheder, at tænke i andre baner, hvis man vil sikre arbejdskraften fremover. ”Men det kræver også en indsats”, pointerer han. ”Man skal kunne rumme og give plads til, at ikke alt lykkes. - Være fleksibel og være god til at finde løsninger, for en ansat med udfordringer passer måske ikke altid ind i det behov, der først var tiltænkt”.  

Trine Boelt Bressay bekræfter, at Business Hjørring oplever stor mangel på arbejdskraft i restaurationsbranchen. ”Vi får ofte forespørgsler på om vi kan hjælpe med at finde kokke, catere eller ernæringsassistenter. Det er stort set umuligt og derfor bliver man nødt til at tænke ud af boksen”, siger hun.

”Nogle gange er det at medvirke til at oplære og uddanne. Andre gange handler det om substitution - altså at arbejdsgiveren, via ufaglært arbejdskraft, får den hjælp, der kan aflaste og frigøre ressourcer til at koncentrere sig om det, der skaber værdi for virksomheden. Det kunne jo f.eks. være administrative eller praktiske opgaver – så det handler også om at turde give ansvar fra sig. I Business Hjørring hjælper vi også med at se muligheder den vej”.

 

Om Ungegarantien

Garantipartnerne garanterer, at de vil hjælpe alle unge, der henvender sig til dem, med at forfølge deres positive destination. Alle virksomheder kan blive Garantipartnere, når de vil forpligtige sig til:

  • at hjælpe alle unge, der henvender sig til dem, med at forfølge deres positive destination. Hvis en virksomhed ikke selv har mulighed for at tilbyde den unge f.eks. job, praktik eller læreplads, forpligter virksomheden sig til at guide den unge videre til en anden aktør i Ungegarantien
  • at samarbejde om udsatte unge med bl.a. jobcenter og Børne- og familieområdet (f.eks. om særlige praktikforløb)
  • at være ambassadør for Ungegarantien i eget netværk.

Læs mere om Ungegarantien her!

Kontakt Business Hjørring, hvis du ønsker at høre mere: 7233 9999