Erhvervschefens klumme

Højtuddannede skaber vækst i virksomhederne

Udgivet 28-03-2022

Business Hjørring sætter de kommende uger fokus på temaet højtuddannet arbejdskraft.

Erhvervschef Ole Bendix

Af erhvervschef Ole Bendix

Sidste sommer sad jeg med min familie og drak en kop kaffe foran Cafe Haws i Løkken.

Ved samme bord sad en yngre mand i feriedress og solbleget rød bøllehat.

Vi talte i familien om min søns netop overståede studentereksamen, og hvad han ville bruge de obligatoriske to sabbatår på. Det var noget med at tjene nogle penge, at leje en autocamper og køre sydpå med tre venner, tjene flere penge og så på højskole tæt på Århus inden studiestart.

Jeg kunne godt se, at vores bordfælle begyndte at lytte med. Og på et tidspunkt spørger han min søn: "Er du på jagt efter et job?" Det udviklede sig til en slags jobsamtale, da vores nye ven viste sig at være chef på en stor virksomhed i Midtjylland, som manglede en studentermedarbejder til dokumentation af et nyt udviklingsprojekt. Aftalen blev, at min søn skulle sende sit CV efter sommerferien og bl.a. sætte nogle ord på, hvilke tanker han har om fremtidig uddannelse og karriere.

Hvorfor denne familieanekdote fra Løkken? Det er superinteressant, at en chef også i sin ferie spotter selv nybagte studenter, som med den rette nudging kan ende med at blive en højtuddannet medarbejder med stort kendskab til virksomheden. Mange virksomheder har strategisk fokus på at sikre sig de rette medarbejdere også om 5-10 år.

I de kommende uger vil Business Hjørring - i vores nyhedsbrev og på LinkedIn - inspirere og give råd til, hvordan lokale virksomheder kan rekruttere højtuddannet arbejdskraft.

Hvorfor er emnet vigtigt?

I vores survey fra november svarede 52 pct. af 600 virksomheder, at netop rekruttering og fastholdelse af specialiseret arbejdskraft er en af de største aktuelle udfordringer. Det er ikke sikkert, at rekruttering af en højtuddannet kan ses i jeres dækningsbidrag efter et år, men finder I den rette, er potentialet for øget vækst stort.

Analyser viser nemlig, at virksomheder med højtuddannede generelt har en højere vækst i beskæftigelsen og produktiviteten end virksomheder uden højtuddannet arbejdskraft. Specielt små og mellemstore virksomheder, som ansætter den første højtuddannede, øger beskæftigelsen markant i forhold til virksomheder uden højtuddannet arbejdskraft. Og de højtuddannede skaber især jobs for ikke-højtuddannede.

Nogle gange skabes værdien via nye øjne på f.eks. interne processer, andre gange er højtuddannede kompetencer bydende nødvendige ift. nye dagsordener som digitalisering, grøn omstilling mv.

Business Hjørring står altid klar til at hjælpe med gode råd og vejledning – både ift. tiltrækning, onboarding og fastholdelse af højtuddannede. Vi håber, du vil blive inspireret de næste uger og kontakte os, hvis du ønsker sparring omkring mulighederne i din virksomhed.